Přihlaste se a využijte web naplno KOCICI.NET »

Manuál ke kotěti (platí i pro dospělou kočku :-))

 
Nápověda

Články » Manuál ke kotěti (platí i pro dospělou kočku :-)) 

Manuál ke kotěti (platí i pro dospělou kočku :-))

Publikováno: 07.07.2009 • Autor: © Somali • Rubrika: Chovatelství koček

Protože se často opakují dotazy úplných začátečníků, co mají vlastně připravit pro očekávané koťátko, nebo co dělat s nalezenou kočičkou, rozhodla jsem se umístit i sem článek pro úplné začátečníky v oblasti chovu koček.

Než si přinesete domů kotě

V prvé řadě je potřeba pamatovat na to, že chov veškerých obratlovců, tedy i koček, je upraven mimo jiné i legislativně. Jedná se zejména o Zákon na ochranu zvířat proti týrání a jeho prováděcích vyhlášek. Pro kočky jakožto zvířata v zájmovém chovu platí určitá pravidla a první z nich je to, že kotě smí být odebráno od matky nejdříve ve věku 84 dní (Vyhláška o ochraně zvířat při veřejném vystoupení a chovu). Pokud toto není dodrženo, nejen, že se dopouštíte porušení zákona, ale zbytečně přiděláváte problémy kotěti a tím i sobě. Kočka není pes, její socializace probíhá sice už od raného mládí, ale trvá déle než u psa a je k ní potřeba i kočka-matka. U organizovaných chovatelů určuje minimální věk odběru koťat od matky chovatelský řád, ten ale nikdy není v rozporu s výše uvedeným ustanovením. Může však být přísnější a stanovit minimální věk odběru koťat vyšší.

Výběr ušlechtilého kotěte je popisován v článku Koupě kotěte aneb Na co si dát pozor. http://kocici.net/clanky/5

Kočičí WC

Pro koťátko i dospělou kočku je potřeba připravit kočičí WC (pokud se nebude jednat o čistě venkovní kočku). Druh steliva by Vám měl doporučit chovatel, od kterého kotě pořizujete, protože na trhu jsou steliva různá a náhlá změna steliva může vést i k nečistotnosti. Řada chovatelů dává koťátku s sebou do nového domova i základní výbavičku, ve které bývá i trochu používaného steliva. Postupně pak lze kočku převést na takové stelivo, které bude dostupné pro Vás. Zde je dobré zmínit to, že dle studií provedených před několika lety v zahraničí jsou bentonitová hrudkující steliva nejhygieničtější, naopak nejméně hygienická jsou různá steliva na bázi pilin a jiných rostlinných materiálů. Co se vlastního WC týče, kočky preferují vykonávání potřeby na otevřených plochách, takže kryté WC nemusí vyhovovat všem. Hodně záleží na tom, na co je kočka zvyklá - pokud je zvyklá výhradně na otevřené WC, může mít při náhlém přechodu na uzavřené WC problém s nečistotností. Tomuto lze zabránit postupným návykem na kryté WC. WC by mělo být vždy umístěno na klidném místě a pokud možno ne tam, kde má kočka misky s vodou a krmivem.

Krmivo

Obecně platí, že kočka by měla být ze začátku krmena tím, na co byla zvyklá v původním domově. Je pak na Vás, jestli kočku budete i nadále krmit stejným způsobem, nebo ji převedete na jiný styl krmení, vždy by ten přechod ale měl být postupný. Co se stylu krmení týče, existují dva základní typy - komerční strava a domácí strava. Oba typy mají své výhody i nevýhody, podrobnosti budou uvedeny v jiném článku. Zde pouze obecně - kotě má jiné nutriční požadavky, než dospělá kočka, s tím je potřeba počítat a stravu tomu uzpůsobit.

Voda

Kočka by měla mít vodu neustále k dispozici. Zejména v letních měsících v parných dnech kočky více pijí, koťata pijí také častěji. Na trhu je dnes velká nabídka různých fontánek, kterými lze kočkám pití zpestřit.

Hračky

Kdo si hraje, nezlobí - pro kočky to platí dvojnásob . Je dobré mít vždy v záloze nějakou novou neokoukanou hračku, protože ty známé kočky časem přestanou bavit. Často uspějete s obyčejnou houbičkou na nádobí, peříčkem, roličkou od toaletního papíru. Oblíbené bývají i různé myšky, polštářky plněné kozlíkem nebo šantou, různá mávátka. Hračky je potřeba volit takové, aby z nich kočka nemohla oddělit části, které může spolknout - takové hračky mohou být nebezpečné. Je potřeba mít na paměti i to, že kočku mohou zajímat i takové věci jako nůžky, jehly, různé šňůrky, o které se kočka může poranit nebo si jinak ublížit. Takové věci je potřeba uklidit z kočičího dosahu.

Péče o srst

Péče o srst se různí podle délky srsti - dlouhosrsté kočky (například peršanky) jsou samozřejmě náročnější. Nicméně i krátkosrstá kočka ocení česání - jednak je to pro ni často příjemná záležitost, jednak jí tím pomůžete zbavit se odumřelých chlupů, kterých bývá zejména v době línání poměrně dost. Existují různé kartáče a hřebeny pro různou délku srsti. Pokud se jedná o kočku výstavní, je dobré se před první výstavou poradit s chovatelem daného plemene, jak srst nejlépe upravit.

Odpočinek

Kočky rády odpočívají během dne na různých místech a v různých výškách. Je dobré pro ně zakoupit nebo jim vyrobit odpočívadlo, na kterém si zároveň můžou brousit drápky. Jako místo odpočinku pro ně může často sloužit i obyčejná krabice (ideálně například rozbalený balík ). Často si k odpočinku vybírají i taková místa jako třeba pračka - takže doporučuju vždy před spuštěním takového spotřebiče spočítat kočky... Kočka by při odpočinku neměla být rušena - je normální, že dospělá kočka prospí velkou část dne a aktivní je jen krátký čas, často se přizpůsobí svému člověku a aktivní bývá po jeho příchodu z práce a večer. Měla by mít proto své odpočívadlo na klidném místě a všichni členové rodiny (to platí zejména pro děti) by měli vědět, že spící kočka se neruší a na spící kočku se nesahá.

Cestování

Kočku je dobré už odmala zvykat na cestování v přepravce. Přepravka je prakticky nutností zejména při cestách autem - vyděšená kočka, která skočí na hlavu řidiči vozu, může způsobit nehodu. Navíc je v případě autonehody v přepravce více chráněna, než na klíně spolujezdce. Přepravku je dobré v autě připevnit bezpečnostním pásem, aby se při zatáčení nepřevracela a při prudkém zabrždění neletěla i s kočkou vpřed.

Bezpečnost

V domácnosti může na kočku číhat řada rizik, která si majitel často ani neuvědomí.

Jedovaté rostliny. Kočky rády okusují rostliny a neřeší, jestli je rostlina poživatelná, nebo nikoli. Veškeré jedovaté rostliny by měly zmizet z míst, kam má kočka přístup.

Kuchyň. V kuchyni číhá na kočku řada nebezpečí - rozpálené plotýnky, nože na lince, různé spotřebiče. Pokud má kočka do kuchyně přístup, je potřeba "mít oči i vzadu". Na rozpálenou plotýnku umístit hrnec s vodou, aby na ni kočka neměla šanci skočit, nože hned uklízet, spotřebiče zavírat, aby do nich kočka nelezla

Okna. Okno v místnosti, kam má kočka přístup, by mělo být zabezpečené proti vypadnutí kočky. Kočka neřeší, jestli balancuje na okně v přízemí nebo v desátém patře, jakmile zahlédne mouchu, ptáčka nebo cokoli jiného, co by mohla ulovit, skočí. Smrtelnou pastí pro kočky jsou ventilačky - kočka se zasekne a nedostane se ven, už řada koček takto přišla zbytečně o život.

Čistící prostředky. Jsou pro kočky nebezpečné. Smrtelné pro ně jsou desinfekce na bázi kresolů - tyto by se v domácnostech, kde žijí kočky, vůbec neměly objevit, kočce stačí ke smrtelné otravě olíznutá tlapka!!! Veškeré čisticí a prací prostředky by měly být uzavřené ve skříních, kam se kočka nedostane. Čištěné povrchy je vhodné opláchnout vodou nebo důkladně vytřít, aby kočka nemohla olízat použitý prostředek.

Nářadí. Je potřeba dávat pozor v kutilských rodinách na povalující se hřebíky, drátky a podobné věci - kočkám to připadá jako výborná hračka, ale mohou se o ně vážně poranit.

I když možná vypadá vše okolo kočky složitě, není péče o ně nijak extrémně náročná. Je pouze potřeba mít na paměti zejména bezpečnostní hlediska, pak bude Váš byt pro kočku bezpečný a kočka se bude cítit dobře, zvlášť pokud k tomu všemu přidáte potřebnou porci lásky a porozumění.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 3x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 07.07.2009 Upraveno: 07.07.2009 Přečteno: 1610x

Schválili: Jarka ***** 06.12.13 • Rex ***** 06.12.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Chovatelství koček
11.12.2014*****Povaha amerických curlů2x
16.02.2009*****Koupě kotěte aneb Na co si dát pozor1274x
04.02.2014*****Chovatelská stanice CHAIM14x
16.02.2009*****Co je to chovatelská stanice767x
23.01.2011*****Kulíšek a já...98x
26.06.2021*****Jak naučit kočku pac?3x
23.06.2013*****Jak se Lilince narodily na podzim koťata26x
16.02.2009*****Kotě s PP nebo bez aneb Proč koupit kotě s PP983x
16.02.2009*****O čem je chov koček aneb Mýty o chovatelích3308x
20.03.2018*****Pořizujeme kočku: Co obstarat ještě před jejím příchodem?15x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
22.11.2009*****Otravy koček pokojovými rostlinami2478x
04.03.2009*****Krevní skupiny u koček1119x
16.02.2009*****Co je to chovatelská stanice767x
16.02.2009*****Koupě kotěte aneb Na co si dát pozor1274x
16.02.2009*****O čem je chov koček aneb Mýty o chovatelích3308x
16.02.2009*****O čem je výstava1322x
16.02.2009*****Kotě s PP nebo bez aneb Proč koupit kotě s PP983x
16.02.2009*****Očkování koček4608x
16.02.2009*****Kastrovat kočku - ano či ne?1627x

© KOCICI.NET - https://kocici.net/clanky/18-manual-ke-koteti-plati-i-pro-dospelou-kocku-: