Přihlaste se a využijte web naplno KOCICI.NET »

Otravy koček pokojovými rostlinami

 
Nápověda

Články » Otravy koček pokojovými rostlinami 

Otravy koček pokojovými rostlinami

Publikováno: 22.11.2009 • Autor: © Somali • Rubrika: Zdraví koček

Otravy koček pokojovými rostlinami I

Snad každá domácnost vlastní alespoň jednu rostlinku v květináči. Pokud je ale obyvatelkou domácnosti i kočka, může pro ni být rostlinka velkým rizikem. Kočky rády okusují rostliny a nezkoumají, jestli jsou pro ně nebezpečné.

Jedovaté rostliny by neměly být umístěny tam, kde se může kočka volně pohybovat. Přesto dochází k otravám koček pokojovými rostlinami poměrně často. Bohužel až na pár výjimek neexistují specifická antidota, která by bylo možno kočce podat, léčba otrav rostlinami je v drtivé většině případů pouze symptomatická, to znamená, že se léčí pouze příznaky vyvolané otravou a udržují se základní životní funkce.

Kterým rostlinám by se měl kočkař raději vyhnout a co dělat v případě, že kočka danou rostlinu ochutná, se dozvíte v tomto článku psaném na pokračování.

Áronovité

V domácnostech bývají velmi oblíbené rostliny z čeledi áronovitých – patří sem například monstera, filodendron, dieffenbachie, antúrie, kala, epipremnum. Tyto rostliny obsahují velké množství krystalů šťavelanu vápenatého, které po rozkousání listů nebo stonku dráždí sliznice trávicího traktu. Navíc spouští uvolňování histaminu, tedy vlastně obdobu alergické reakce. Dochází ke vzniku zánětu dutiny ústní, žaludku a střev, svědění (kočka si škrábe čumák), otoku sliznic, které můžou vést až k dušení. Kočka zvrací, sliní, má průjem (může být až krvavý), bolesti břicha, potíže s dýcháním. Může dojít až k poruchám srdečního rytmu, kómatu a smrti.

První pomoc: pokud kočka okusuje některou z těchto rostlin, je potřeba jí okamžitě vypláchnout dutinu ústní vodou nebo mlékem a vyhledat odbornou pomoc. Riziko představují i květy. Čím déle se odkládá návštěva veterináře, tím hůř se otrava léčí. Otrava se projevuje přibližně do čtyř hodin po pozření rostliny, pokud je ale kočce včas poskytnuta pomoc, nemusí k závažnějším potížím vůbec dojít.

Pryšcovité

Do této čeledi patří oblíbená vánoční hvězda (pryšec překrásný), trnová koruna, kroton. Tyto rostliny obsahují latex, který při kontaktu se sliznicemi trávicího traktu dráždí, vyvolává zvracení, slinění, průjem a záněty trávicího traktu. Přesto, že k závažnějším otravám dochází až při pozření většího množství rostliny, není vhodné otravu podcenit – i zánět žaludku nebo střev může vést v krajním případě až ke smrti.

První pomoc: opět lze podat mléko, vyhledání odborné pomoci by mělo být opět co nejrychlejší.

Brambořík, kosatec

Otrava těmito rostlinami se opět projevuje jako postižení trávicího traktu. Kočka zvrací, má průjem (může být i krvavý), bolesti břicha. Větší množství pozřeného bramboříku může způsobit i poruchy srdečního rytmu. Toxiny obsažené v kosatci mohou způsobit poškození jater a slinivky.

První pomoc: okamžitě vyhledat odbornou pomoc.

Amarylkovité, hyacintovité

Do těchto čeledí patří například amarylis, narcis, hyacint. Po pozření těchto rostlin dochází opět k postižení trávicího traktu – zvracení, průjem, zánět žaludku a střev. Může dojít i ke vzniku křečí, třesu a snížení krevního tlaku.

První pomoc: okamžitě vyhledat odbornou pomoc.

Liliovité

Otrava liliemi se v poslední době objevuje stále častěji, protože lilie bývají velmi často součástí kytic dávaných k narozeninám, svátkům a jiným slavnostním příležitostem.

Kočky jsou vůči toxinům obsaženým v liliích obzvlášť citlivé. Kromě dráždění trávicího traktu dochází k závažnému poškození ledvin, které vede během přibližně týdne až k jejich selhání a smrti kočky. Po pozření lilie dochází nejprve ke slinění a zvracení (pozor – může se objevit i po několika hodinách od pozření rostliny). Může se objevit i dezorientace, poruchy chůze, dušnost a křeče. Do asi dvanácti hodin dochází už k rozvoji akutního selhání ledvin – kočka nejdřív hodně močí, postupně se ale frekvence močení snižuje a dochází až k jeho zástavě.

První pomoc: při této otravě hraje velkou roli rychlost pomoci. Pokud se začne tato otrava léčit do asi šesti hodin po pozření rostliny, je velká šance na úplné uzdravení kočky. Začne-li se s léčbou až ve fázi častého močení, má kočka ještě šanci přežít, ovšem s následky – poškozením ledvin, které výrazně zkrátí její život (kočky s chronickým selháním ledvin přežívají v průměru asi rok a půl až dva roky od stanovení diagnózy). Při léčbě zahájené ještě později (tedy až po asi dvanácti hodinách od pozření lilie) už kočka nemá prakticky šanci na přežití. Pokud kočku přistihneme při požírání lilie, okamžitě vyhledáme odbornou pomoc, pokud zjistíme okus lilie a kočka ještě nemá žádné příznaky, podáme aktivní uhlí a opět vyhledáme co nejrychleji odbornou pomoc.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 6x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 22.11.2009 Upraveno: 22.11.2009 Přečteno: 2479x

Schválili: Jarka ***** 06.12.13 • Rex ***** 06.12.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zdraví koček
25.02.2016*****Vhodné krmivo pro stárnoucí kočku18x
21.02.2023*****Kolik stojí pes? Jaký rozpočet si nachystat na kvalitní psí jídlo?4x
13.07.2012*****Chronické selhání ledvin aneb Páníčci na slovíčko43x
16.03.2011*****Nebojte se změnit veterináře103x
17.03.2010*****Kočičí strava457x
14.10.2012*****Toxoplasmoza pod lupou19x
01.06.2011*****Víme jak krmit svou kočku?113x
17.11.2009*****FIP - rešerše nového článku z Geliebte Kazte1540x
29.07.2011*****Láska a úcta.80x
29.01.2011*****Důležité živiny v kočičím jídelníčku224x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
07.07.2009*****Manuál ke kotěti (platí i pro dospělou kočku :-))1609x
04.03.2009*****Krevní skupiny u koček1119x
16.02.2009*****Co je to chovatelská stanice767x
16.02.2009*****Koupě kotěte aneb Na co si dát pozor1274x
16.02.2009*****O čem je chov koček aneb Mýty o chovatelích3308x
16.02.2009*****O čem je výstava1322x
16.02.2009*****Kotě s PP nebo bez aneb Proč koupit kotě s PP983x
16.02.2009*****Očkování koček4608x
16.02.2009*****Kastrovat kočku - ano či ne?1627x

© KOCICI.NET - https://kocici.net/clanky/40-otravy-kocek-pokojovymi-rostlinami