Přihlaste se a využijte web naplno KOCICI.NET »

Koupě kotěte aneb Na co si dát pozor

 
Nápověda

Články » Koupě kotěte aneb Na co si dát pozor 

Koupě kotěte aneb Na co si dát pozor

Publikováno: 16.02.2009 • Autor: © Somali • Rubrika: Chovatelství koček

Právě jste se rozhodli koupit si ušlechtilou kočičku a nyní přemýšlíte, od koho a s jakým účelem ji koupit. Snad Vám tento článeček trochu usnadní Vaše rozhodování.

1. Chci kočičku na chov a výstavy, nebo jen na mazlíka?

To je základní dilema, které musíte vyřešit dřív, než si vyberete stanici, kde kotě koupíte. Chcete-li mazlíka, je situace jednoduchá, prostě si vyberete stanici, kde koťata na mazlíka nabízejí. Chcete-li chovat a vystavovat, pak je nejlepší navštívit několik výstav koček, prohlédnout si vystavovaná zvířata daného plemene, zjistit, která mají úspěchy (bývají nominována do Best in Show, vyhrají Best in Show, vyhrají Best in Variety, posuzovatel je vychválí až do nebe) a domluvit se s chovatelem vybrané stanice. Je také možné požádat o radu poradce chovu pro dané plemeno, poradce Vám doporučí organizaci, na kterou se můžete kdykoli obrátit. V organizaci se můžete i informovat na vybranou stanici, zda nemá chovatel nějaké výrazné prohřešky proti chovatelskému řádu.  Při výběru kotěte pro chov a výstavy počítejte s vyšší cenou, zvířata v té nejvyšší kvalitě stojí i několik desítek tisíc. Pokud ale chcete vyhrávat výstavy nebo mít později výborné chovatelské výsledky, tak se nevyplácí moc šetřit. Je i lepší si na špičkové kotě počkat, než zbrkle koupit kotě hned a později zjistit, že na výstavách stěží získá chovnost a pro chov není žádným přínosem.

2. Mám vybranou stanici - co dál?

Domluvili jste se s chovatelem na koupi koťátka. Co všechno pro koťátko doma připravit, o tom pojednává článek Manuál ke kotěti. Tady se budeme zabývat tím, čeho všeho je potřeba si všímat, abyste nebyli nakonec napáleni a podvedeni (bohužel i mezi organizovanými chovateli se vyskytují ti neseriózní).

S chovatelem je vždycky možné se domluvit na návštěvě a kotě vidět. Pokud máte kotě zamluvené již před jeho narozením, lze se často domluvit i na více návštěvách, abyste viděli, jak kotě vyrůstá. A zde nastává první úskalí.

Chtějte kotě vidět vždy v jeho přirozeném prostředí. To znamená chtějte ho vidět tam, kde vyrůstá, s jeho případnými sourozenci, chtějte vidět jeho pelíšek, záchůdek, misky, ze kterých se krmí a pije. Vše by mělo být čisté, koťata mají být hravá. Mohou si od Vás udržovat určitý odstup, ale nesmí být dezorientovaná a extrémně bojácná, to by totiž znamenalo, že jsou s velkou pravděpodobností normálně držena někde jinde. Proto pozor na koťata přinesená odněkud.

Chtějte vidět i matku kotěte, případně i otce, pokud je v dané stanici, chtějte vidět i ostatní kočky. Mají být čistí, upravení, i jejich misky a záchůdky musí být čisté. Pokud jsou špinaví, byt výrazně zapáchá, jsou na nich patrné známky průjmu (znečištění kolem řitního otvoru), mají špinavé uši, zalepené oči, tak běžte radši o dům dál. Předejdete tak zklamání z toho, že si za nemalý peníz přivezete domů kotě, které má problémy a musíte ho často zdlouhavě a nákladně léčit.

Výběr kotěte na chov a výstavy. Pro začátečníka složitá věc. Seriózní chovatel Vám sám poradí (sám má zájem na tom, aby dál do chovu a na výstavy šla jeho nejlepší koťata), ovšem pokud chcete mít stoprocentní jistotu, obraťte se na poradce chovu působícího pro danou kategorii plemen.

Členství v organizaci. Chcete-li vystavovat a odchovávat koťata s PP, musíte být členem nějaké organizace. Členství není nijak náročná věc, výběr organizace záleží jen a jen na Vás. Poradí Vám buď přímo chovatel, od kterého kotě pořizujete, nebo se obraťte na nás, i my Vám můžeme s výběrem organizace poradit a předat kontakty.

3. Jedu si pro kotě.

Nastal den D, kdy si jedete k chovateli pro své koťátko. I zde se mohou vyskytnout problémy, proto je dobré o nich vědět a dát si na ně pozor.

Doklady kotěte. Spolu s kotětem Vám má chovatel předat i doklady, které ke koťátku patří. Jde o průkaz původu, očkovací průkaz a kupní smlouvu. To je nezbytné minimum. Průkaz původu bývá v případě prodeje koťat na mazlíka někdy zadržen chovatelem a novému majiteli bývá předána znehodnocená kopie. Chovatelé se tím snaží alespoň částečně snížit riziko toho, že nový majitel bude i přes zákaz používat kočku k množení koťat bez PP. Pokud je předána alespoň ta znehodnocená kopie a stejné údaje jako v originále PP (který by Vám měl chovatel ukázat) jsou uvedeny i v kupní smlouvě, nelze proti tomu nic zásadního namítat. Pokud Vám chovatel nedá ani tu kopii a originál Vám neukáže, braňte se. Ke koťátku na chov a výstavy dostanete originál PP hned. Někdy se může stát, že z důvodu prodlení na plemenné knize nemá chovatel originály PP u sebe, musí to ale zohlednit v kupní smlouvě. Pokud tak neučiní, braňte se.

V očkovacím průkaze musí být vyznačena všechna očkování, musí tam být i jméno koťátka a jméno chovatele. Ideální je, když je kotě rovnou i čipované. V očkovacím průkaze by mělo být vtaké vyznačeno, kolikrát a kdy bylo kotě odčerveno. Pokud to tam není, ptejte se na to chovatele. Pokud Vám chovatel odmítá vydat očkovací průkaz, braňte se.

Nezbytnou součástí prodeje koťátka je kupní smlouva. Vyžadujte ji, i pokud kupujete koťátko pouze na mazlíka. Ve smlouvě by měly být uvedeny základní údaje o kotěti, údaje o kupujícím a prodávajícím, podmínky prodeje a záruky ze strany chovatele. Vzor smlouvy, kterou používám já, najdete zde. Pamatujte, že se smlouvou v ruce je vždy jednodušší řešení případných problémů, pokud by nastaly.

Důkladně si své kotě prohlédněte. Ujistěte se, že nemá žádné zjevné známky nějakého onemocnění.

Další věci ohledně kotěte. To se Vás týká, pokud kupujete kotě na chov a výstavy. Pokud kotě již bylo na výstavě a získalo nějaké posudky a ocenění, měl by Vám je chovatel předat také. Pokud jsou rodiče nebo přímo kotě testováni na nějakou dědičnou nemoc, měli byste dostat buď přímo originál výsledků testů (pokud jde o test kotěte), nebo kopii (pokud jde o testy rodičů). Většina chovatelů Vám také ráda poradí ohledně přípravy Vaší kočky na výstavu i s chovem. Neváhejte se proto s jakýmkoli dotazem obrátit nejprve na toho chovatele, od kterého kočku máte.

Nyní máte své koťátko doma. Další už je na Vás - vychovejte z něj především milého mazlíka, ať už jde o špičkové výstavní kotě, nebo kotě méně kvalitní. V první řadě si přece kočičku pořizujete pro radost.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 1x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 16.02.2009 Upraveno: 16.02.2009 Přečteno: 1275x

Schválili: Jarka ***** 06.12.13 • Rex ***** 06.12.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Chovatelství koček
23.01.2011*****Kulíšek a já...98x
26.06.2021*****Jak naučit kočku pac?3x
16.02.2009*****O čem je chov koček aneb Mýty o chovatelích3308x
20.03.2018*****Pořizujeme kočku: Co obstarat ještě před jejím příchodem?15x
16.02.2009*****Co je to chovatelská stanice767x
16.02.2009*****Kotě s PP nebo bez aneb Proč koupit kotě s PP983x
23.06.2013*****Jak se Lilince narodily na podzim koťata26x
11.12.2014*****Povaha amerických curlů2x
07.07.2009*****Manuál ke kotěti (platí i pro dospělou kočku :-))1609x
04.02.2014*****Chovatelská stanice CHAIM14x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
22.11.2009*****Otravy koček pokojovými rostlinami2478x
07.07.2009*****Manuál ke kotěti (platí i pro dospělou kočku :-))1609x
04.03.2009*****Krevní skupiny u koček1119x
16.02.2009*****Co je to chovatelská stanice767x
16.02.2009*****O čem je chov koček aneb Mýty o chovatelích3308x
16.02.2009*****O čem je výstava1322x
16.02.2009*****Kotě s PP nebo bez aneb Proč koupit kotě s PP983x
16.02.2009*****Očkování koček4608x
16.02.2009*****Kastrovat kočku - ano či ne?1627x

© KOCICI.NET - https://kocici.net/clanky/5-koupe-kotete-aneb-na-co-si-dat-pozor