Přihlaste se a využijte web naplno KOCICI.NET »

Chronické selhání ledvin aneb Páníčci na slovíčko

 
Nápověda

Články » Chronické selhání ledvin aneb Páníčci na slovíčko 

Chronické selhání ledvin aneb Páníčci na slovíčko

Publikováno: 12.07.2012 • Autor: © Jitka11 • Rubrika: Zdraví koček

 

Milí páníčkové, chtěly bychom s vámi probrat takovou delikátní věc. Tak, prosím, vypněte ten fotbal, odhoďte pletení a věnujte nám chvilku. Prosím.

 

Selhání ledvin. Už jste o něm slyšeli?

 

Že jasně, jak by ne? Zrovna soused tolik pil a kouřil, že..

 

Ale no tak. Stop.

 

Máme na mysli to naše selhání! Naše soukromé, kočičí selhání ledvin.

 

Někdo ví, někdo ne, další o tom něco četl, ale to se tomu jeho jeho kočičákovi nemůže stát. Říkáte si, že přeci nemá cenu plašit, dokud se nic neděje. Máte nás přečtené a poznáte na nás každou změnu? Tak na to tentokrát zapomeňte.

 

Ony jsou ty mršky ledviny totiž orgánem neobvykle pilným a dokážou pohotově přesunout čistící proces do zbylých (zdravých) filtračních tělísek. A tady bychom řekly, že je právě ten zakopaný pes.

 

Haf, vrrr, haf!

 

No, no. Však vás se to týká zrovna tak, ale máte pravdu, nebudeme předbíhat. Pojďme zpátky k tomu rozpoznávání...

 

 

Poznáte to ve chvíli, kdy je sedmdesátpět (fakt 75!) ledvin nenávratně pryč a nám je děsně mizerně. A když říkáme děsně, tak myslíme děsivě děsně.

 

Nás naopak nepoznáváte vůbec.

 

Najednou nám nechutná. Ztrácíme zájem o hračky. Poleháváme nebo spíme. Tolik, nebo vůbec se nečistíme. Může nám zapáchat z tlamky. Nevšimli jste si poslední dobou, že bychom více pily? Viditelně scházíme. Někdy ani na záchod nedoběhnem. Je nám hodně blbě.

 

Zkuste si to představit...

 

Odpočíváte u televize, protože jste pěkně urvaní. Jak by taky ne? Zbývá vám už jen čtvrtina toho orgánu. Urvaný by byl každý.

Manželka se vás snaží rozveselit veselýma historkama ze zaměstnání, navzdory tomu, že divně civíte. No jasně, že civíte, jste urvaní. Selhávají vám ledviny.

Děti vás z pokojíčku zvou ke hře a vy moc chcete jít. Na malou chvíli se i zvedáte. Pak si ale uvědomíte, že už byste se taky zítra nemuseli doplazit na dialýzu a raději se zpět v pohodlí gauče pomodlíte za šťastné číslo v pořadníku na transplantaci. Je vám mizerně, ale vy ještě pořád, v této fázi, máte vyhlídky na dlouhý život. My už se jen (s pomocí léků, infuzí a diety) budeme s Pánem Bohem dohadovat o měsíce.

 

Nemáme dialýzu, ani transplantace. Máme jen vás, což nemusí být nutně bezvýchodná situace, jestliže máte správným směrem zahnutou fantazii.

 

Tak schválně.. Co se dá v ročním rozpočtu pořídit za třista až pětset korun?

 

Šampon na auto? Tričko? Večeře pro dva v levnější restauraci? Uspávací injekce? Příručka Jak vychovat kotě?

 

A teď si vás krapátek zavydíráme...

 

Vzali jste si nás k sobě do bytu či domu a my vám z něj udělaly domov. Nechceme žádnou brožuru o výchově kotěte u nás doma ani vidět! Pokud nebudeme smět být u toho. Jsme vaši nejvíc nejvěrnější přátelé a nechceme zbytečně přijít ani o jediný den s vámi. Doma.

 

Odborné články uvádějí, že včasná diagnóza je nejmocnější zbraní v boji s touto nemocí. A mají pravdu. Jenže, jak už jsme vám říkaly, včas se to okem prostě poznat nedá. Jediná šance je, nechat nám dělat jednou ročně preventivní test u veterináře. Hlavně, jsme-li starší sedmi let. Můžeme být i mladší, ale prodělaly jsme v životě několik rýmiček, kašlíčků a virózek, nemluvě o vážnějších chorobách. Jsme nalezenci, či jste si nás přinesli z útulku. Nebo nemáte-li tak úplně čisté svědomí ohledně naší výživy. To co říkají v televizi, že bychom kupovaly, tak to bychom nekupovaly ani náhodou.

 

Tahle nemoc si nevybírá. Kosí to hlava nehlava. Umírá na ni tolik našich kamarádů, že nám to prostě nemůže být lhostejné. Přesto se o ní tak málo ví a mluví. Pak, když je pozdě, si všichni páníčci rvou vlasy. Vyčítají si, jak mohli být tak hloupí, že něco takového přehlédli. Vyčítají vetovi, že je na to neupozornil. Že vůbec nevěděli, že tu taková nemoc je a jaký je to prevít. Proto všechno jsme se rozhodly, že s vámi promluvíme. Děkujeme za pozornost.

 

A jak?

 

Večeře, nebo náš test?

 

 

 

 

 

 

P.S. Na fotkách je naše kamarádka Kačenka. Nalezenec. S nemocí bojovala rok, dva měsíce a osmnáct dní. Nejstatečnější holka pod sluncem. Byla tak maličká, ale rvala se jako lvice.. Bohužel, nepřišlo se na to včas. Panička v té době neměla o nějakém selhání ledvin ani tušení.

F

F

F

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 1x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 12.07.2012 Upraveno: 13.07.2012 Přečteno: 44x

Schválili: Rexik ** 10.11.13 • Rex ** 10.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zdraví koček
16.05.2015*****Jaké jsou nejlepší pamlsky pro kočky?12x
14.10.2012*****Toxoplazmóza a těhotenství16x
23.02.2011*****Postinjekční sarkom koček319x
06.03.2011*****Léčení Fibrosarkomu132x
14.10.2012*****Toxoplasmoza pod lupou19x
01.06.2011*****Víme jak krmit svou kočku?113x
12.09.2011*****Slepá kočička Kačenka hledá domov25x
16.03.2011*****Nebojte se změnit veterináře103x
04.03.2009*****Krevní skupiny u koček1119x
11.03.2011*****Ozařování v ČR127x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
12.07.2012*****Jak mě nemilé události dostaly až pryč.45x

© KOCICI.NET - https://kocici.net/clanky/113-chronicke-selhani-ledvin-aneb-panicci-na-slovicko