Přihlaste se a využijte web naplno KOCICI.NET »

Toxoplazmóza a těhotenství

 
Nápověda

Články » Toxoplazmóza a těhotenství 

Toxoplazmóza a těhotenství

Publikováno: 14.10.2012 • Autor: © Eliška • Rubrika: Zdraví koček

S pověrami okolo toxoplazmózy se setká většina lidí - hlavně žen, pokud se rozhodnou zplodit potomka.

Pokud chováte kočku, dozvíte se, že budete mít postižené dítě, že potratíte a jiné veselé scénáře. A jak to tedy s toxoplazmózou ve skutečnosti je?

Toxoplazmóza  skutečně může způsobit velké potíže, pokud napadne oslabený organismus (např. u HIV pozitivních). Může propuknout  infekce, tkáňová cysta praskne a následně se uvolní tachyzoité do okolí. Tato reaktivace se nejčastěji projevuje jako tzv. mozková toxoplasmóza, kdy dochází k degeneraci buněk centrálního nervového systému, což se projevuje bolestí hlavy, parézami, křečemi a poruchami vědomí. Dalším orgánem, který se může vyskytnout v ohrožení, je srdce.

U těhotných žen způsobuje zejména těžké poškození plodu. Rozsah poškození závisí na stádiu těhotenství, nejzávažnější komplikace vznikají v prvním trimestru gravidity. Příznaky infekce se většinou neobjeví ihned po porodu (může být diagnostikován hydrocefalus, chorioretinitida nebo kalcifikace mozku). Častěji se však mohou zjevit v novorozeneckém nebo dorosteneckém období a projevují se například chorioretiniti­dou, strabismem (šilháním), hluchotou, psychomotorickou retardací nebo epilepsií.

Ke svému životnímu cyklu skutečně potřebuje kočku jako hostitele. Spory prvoka vylučuje nakažená kočka svým trusem, ty se tak dostávají do půdy a na rostliny, odkud putují k mezihostitelům - hlodavcům, dobytku, člověku.

Nejrizikovější maso je králičí (až 90%) a skopové, naopak nejméně je vepřové.

A zde je nejjednodušší způsob, jak se nakazit - přímo, pokud si po práci s půdou neumyjete ruce či pokud sníte neumyté ovoce; nebo nepřímo, pokud sníte nedostatečně tepelně upravené maso nakaženého živočicha (jako nejčastější způsob přenosu se uvádí právě pozření syrového masa - tatarský biftek, nepropečený hamburger či ochutnání směsi na sekanou).

Spory se však z trusu začínají uvolňovat až po 24 - 48 hodinách (našla jsem i údaj 72 hodin). Nejčastěji bývají nakažené kočky venkovní, ve věku do 1 roku, a to proto, že kočka (a každý jiný živočich) si po prodělané toxoplazmóze vytvoří doživotní imunitu a znovu se tedy nakazit nemůže.

Pokud tedy chováte kočičku doma a dodržujete základní hygienické návyky, nemáte se čeho bát. Je vhodné při zjištění těhotenství přenechat péči o kočičí toaletu partnerovi, nicméně pokud čistíte toaletu 2x denně a nezapomínáte si poté umýt ruce, můžete toaletu čistit i vy.

Navíc je toxoplazmóza v těhotenství hlídaná - dělají se testy na přítomnost protilátek dvakrát za těhotenství.

Tyto testy můžou ukázat 3 různé výsledky:

1) negativní - toxoplazmózu jste neprodělala.

2) pozitivní - toxoplazmózu jste prodělala již před časem a tudíž se dál nakazit nemůžete. Při tomto zjištění se po nějaké době test opakuje pro potvrzení výsledku.

3) pozitivní - toxoplazmózu zrovna proděláváte. Nasazují se vysoké dávky antibiotik a čekají vás několikery testy a určitě i genetické vyšetření.

Pokud nejste těhotná žena, tak si většinou nákazy toxoplazmózou ani nevšimnete, nebo ji budete pokládat za běžnou virózu. Někdy se uvádí, že toxoplazmózu mohlo prodělat až 60% populace - to není zrovna málo, že.

Většina z nich se nakazí v dětství, přiznejme si, kolikrát jsme jedli jahody či jiné dobroty rovnou ze záhonu? (Já se přiznám, že to dělám pořád, vždyť rovnou ze záhonu jsou nejlepší)

Závěrem - toxoplazmóza je nebezpečná, ale velmi snadno se jí můžeme vyhnout. Stačí dodržování hygienických pravidel a vyhýbání se syrovému masu a možnost nákazy je opravdu minimální. A vzdát se kvůli ní koček určitě nemusíte ani v těhotenství. Věřte mi, i s kočkami mám doma krásnou zdravou dcerku a připravujeme se na příchod druhého potomka. A co myslíte, testy byly opět negativní... Jen ten tatarák bych si dala :)

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 2x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 14.10.2012 Upraveno: 14.10.2012 Přečteno: 17x

Schválili: Rexik *** 10.11.13 • Rex *** 10.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zdraví koček
22.11.2009*****Otravy koček pokojovými rostlinami2478x
13.07.2012*****Chronické selhání ledvin aneb Páníčci na slovíčko43x
28.01.2011*****Rakovina u koček340x
10.03.2012*****Život je pomíjivý97x
23.11.2015*****Chováte kočku? 10 věcí, které musíte znát36x
13.04.2011*****Aplikace portu121x
16.03.2011*****Nebojte se změnit veterináře103x
12.09.2011*****Slepá kočička Kačenka hledá domov25x
14.10.2012*****Toxoplasmoza pod lupou19x
11.07.2017*****Základem zdraví je vyžití a správná strava5x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články

© KOCICI.NET - https://kocici.net/clanky/115-toxoplazmoza-a-tehotenstvi