Přihlaste se a využijte web naplno KOCICI.NET »

Prosba o pomoc

 
Nápověda

Články » Prosba o pomoc 

Prosba o pomoc

Publikováno: 08.11.2009 • Autor: © Tlapky • Rubrika: Pomoc kočkám

Prosba o pomoc

03.11.2009

 

Nešťastná osmnáctka z Horažďovic. Jak to vlastně bylo? Kontaktovala nás paní s prosbou o pomoc, prý chová siamské a perské kočky, ale díky složité situaci okolo bydlení a hrozbě exekuce se musí ihned vystěhovat z domu, kde chová sedmnáct koček a fenku. Paní neměla možnost odvozu, prosila nás, ať si pro kočky přijedeme, co nejdříve to půjde. Její prosba mi přišla natolik zoufalá, že jsem se sebrala a vyrazila na cestu. Paní navíc uvedla, že se jedná o krásné čistokrevné kočky, neviděla jsem tedy problém v jejich dočasném i trvalém umístění u našich dobrovolníků, z nichž každý většinou sní o čistokrevné kočce, ale díky činnosti pro TT si je nemůže dovolit. Možná by některým z nich jedna urozená krasavice udělala radost a byla by jakousi odměnou za dobrovolnou činnost pro TT.

A tak jsem jela z Prahy někam do Horažďovic, je to pěkná dálka. K večeru jsem dorazila do malé vesničky a našla domek, kde „chovatelka“ se svojí smečkou bydlela – a jala mě hrůza. Přišly mě přivítat kočičí kostry, jimž z očí i nosu vytékal hlen… dále nehodlám zdravotní stav koček popisovat, obrázek si může čtenář učinit na základě fotografií. Upřímně řečeno, trochu jsem to čekala, ale i tak mě překvapil rozsah problému. Přístup k „chovu“ koček mě samozřejmě nejdřív značně rozhořčil, jak se mohou „chovatelé“ ke svým kočkám takto chovat, krmit je granulemi nejhorší kvality, neposkytovat veterinární péči a množit je… Jenže těch lidí mi bylo neuvěřitelně líto! Paní s dcerou byly velmi milé a příjemné, bylo na nich vidět, jak zvířátka milují, jenže jim nikdo nevysvětlil, jak se o kočky mají starat. Pak jsem se dozveděla, jak je to tam s místním veterinářem a bylo mi vše jasné… Jednu z nejvíce zubožených koček, kterou jsem si nakonec také odvezla (ač si ji majitelky chtěly nechat), léčil jejich veterinář tím způsobem, že jí nechal 14 dnů v pacce kanylu omotanou natěsno obyčejnou náplastí. Packa byla olepená zaschlou krví a děsně páchla. Jednalo se o peršanku Nikolku, která měla těžký průjem, byla vyhublá, anemická, byla týden hospitalizována na místní veterině, přičemž v tomto stavu ji majitelkám vrátili, že už se z toho „vylíže“. Majitelky samozřejmě neměly tušení, jak kočičce pomoci, když pan doktor řekl, že „kočka chcípne“ a „nechte ji utratit“. Obě z toho byly moc zoufalé a nad Nikolkou plakaly. Slíbila jsem jim, že Nikolku vyléčím a pak jim ji zase vrátím, až budou v novém bytě. Majitelky si ponechaly celkem tři perské kočičky, uposlechli všech mých rad, jak se o ně starat, jak je krmit, co bylo špatně a co potřebují. Nikdy jsem se nesetkala s takovou vstřícností! Paní majitelka si dělala písemné poznámky, aby vše mohla do puntíku plnit. Jsem ráda, že se tato paní ozvala a mohla jsem pomoci.

A teď zpět k ostatním kočičkám, které jely do Prahy. Od majitelek jsem tedy převzala sedmnáct koček a jednu fenku. Fenka Therinka je třináctiletá kříženka, moc hodná, čeká na domov v jednom z našich depozit. Dále několik perských a siamských koček a jednoho obyčejného černého kocourka. Většina koček byla těžce podvyživená, s nekvalitní srstí, kožním i ušním svrabem, plísní, rýmou, chlamydiemi, zánětem spojivek, kašlem, zápalem plic, průjmem, zvracením, dehydratací, anemií… U dvou koček se objevil icterus. V tomto případě nebylo možné rozmisťovat kočky po depozitech, zde mohla pomoci jen rychlá cesta na karanténu a intenzivní péče. K tomu všemu ještě kočičky nechtěly první den chodit na kočičí toaletu, takový zápach snad ještě nikdo nezažil! Kočičky se ihned vrhly na krmení, ty, které samy vešly do izolačních klecí, jsme izolovaly, ostatní jsme nechali navolno. Nastalo ošetřování, krmení a koupání zcela znečištěných koček. Můžu říct, že mi daly docela zabrat! A jak! Hned druhý den jsme všem kočkám odebrali vzorky stolice, provedli výtěr sliznic a vzorky jsme zaslali do laboratoře k diagnostice. Druhý den jsme už měli výsledky – průjem byl způsoben začervením a poruchami trávení – poškozená mikroflora, u ostataních výsledků pastereloza, hemofilus, microsporum, salmonela atd. Každá kočka měla slušnou sbírku „zvířátek“. Všem byla ihned aplikována antibiotika a antiparazitika, naštěstí u většiny bylo do dvou dnů po průjmu. Jenže jejich stav je vážný, jedna kočička bohužel za pár dnů uhynula – byla na tom nejhůře ze všech, už se jí nedalo pomoci, selhaly jí ledviny. Léčba těchto koček bude dlouhodobá, nevylučujeme, že u některých koček přesáhne půl roku a některé kočičky už u nás zůstanou na dožití kvůli špatnému stavu a stáří. Nemůžeme vyloučit, že některá z dalších kočiček neuhyne. Snanžíme se, co nám síly stačí, ale jejich stav je závažný, neboť i u původních majitelek nedávno několik koček uhynulo. Zdravotní stav těchto koček byl zřejmě za letošní rok nejhorší, bereme-li v úvahu „skupinové příjmy“.

Nakonec pár slov ohledně původních majitelek – Toulavé Tlapky nebudou na majitele podávat žádné trestní oznámení, Tlapky řeší takové případy dobrým slovem. S původní majitelkou zůstáváme trvale v kontaktu a vždy jí budeme nápomocni radou, jak se o kočičky starat, a pomůžeme v případě nutnosti. Paní už další kočky množit nebude a nebude si pořizovat další zvířata, ponechá si čytři kočičky. S paní je rozumná řeč, je milá, příjemná a hodná, kočičky rozhodně netýrá fyzickým ubližováním, nechá si poradit a bude spolupracovat. Tímto bych jí chtěla poděkovat, že se na nás obrátila s prosbou o pomoc a nenechala kočičky bezprizorné nebo je nenechala utratit. Zachránila jim život.

Kočičky budeme postupně uvádět ve fotoalbu Zvířata v naší péči, kde budou uvedeny aktuální fotografie a informace o jejich zdravotním stavu. O nákladech na jejich léčbu bych raději nemluvila, ale musím, protože naše současná finanční situace je zoufalá, a proto opět žádáme o pomoc, neboť léčba ještě není u konce, nehledě na to, že kočičky vyžadují kvalitní stravu či dietu a samozřejmě spoustu léků. Jak kočičky podpořit?
a) Finančně
– zasláním finančního daru na účet Toulavých Tlapek: 216955754/0300.

b) Materiálně – dietní konzervy A/D, I/D, S/D a C/D (vše Hill's), běžné konzervy pro dospělé kočky, granule (Royal Canin pro perské kočky, Royal Canin pro siamské kočky, Pronature, ProPlan, Perfectfit), vitaminové pasty Calopet, Vitapet, Uropet, další vitamíny, stelivo, textil, savé podložky, papírové role, desifekce Incidur sprej, pelíšky – měkké a teplé, při osobní návštěvě ryby, kuřecí maso, tvaroh.

Děkujeme všem za pomoc, držte kočičkám palce, aby se rychle uzdravily!

3. 11. 2009
Další informace o kočičkách z článku – dnes jsme byli u MVDr. Marka Kubáta na vyšetření s některými horažďovickými kočičkami (těmi nejhubenějšími) – Aspiritem, Bejlisou, Feyesfrou a Sozy. Chtěli jsme především zjistit, proč kočičky nepřibírají, i když žerou dobře. U nejhubenější kočičky Bejlisy jsme nechali udělat test na FeLV (leukóza) – výsledek je negativní. Stejně tak jsme nechali udělat (kromě Sozy) u všech krevní testy – na ledviny a játra, vše také v normě. Bylo to překvapivé, jelikož kočičky vypadají zbědovaně, jsou hubené, mají nekvalitní srst a trochu rýmu. Pan doktor tedy shledal, že problém spočívá především v trávení, které je poškozené zřejmě vlivem genetické vady chovu a virových onemocnění + jejich následků. Mimo to ještě mají kočičky problémy s klouby. Proto bude nutné podávat kočičkám probiotika a dietní stravu zaměřenou na trávicí trakt. Aspirit dostal antibiotika Convenia a vitamíny b-neuron, kočička Bejlisa také b-neuron. Vyšetření krve je velmi nákladné, stejně jako další následná léčba a dietní krmivo. Ještě jednou moc žádáme o konkrétní pomoc pro tyto kočičky, jelikož pro ně nikdo ještě nezaslal dietní krmení ani jiné léky. Pro tyto kočičky je to opravdu potřeba, pobudou u nás dlouho, což bude finančně nákladné. Snažíme se kočičky dostat do co nejlepší kondice. Už jsme je vyléčili z rým a průjmů, dostali jsme je z ohrožení života, ač to u některých kočiček byl skoro nemožný výkon (jako např. Sozy). Chtěli bychom tyto kočičky vyléčit úplně, aby mohly být také šťastné a prožít krásný život jako jiné zdravé kočičky.

text a foto: Denisa Zárybnická, Toulavé Tlapky, www.toulavetlapky.cz

Více fotografií k tomuto článku naleznete ve fotogalerii.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 0x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 08.11.2009 Upraveno: 08.11.2009 Přečteno: 446x

Schválili: Jarka * 25.01.14 • Rex * 25.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Pomoc kočkám
03.12.2012*****Charitativní kalendář Kočičí naděje na rok 201310x
04.07.2010*****Postřelená kočka prosí o pomoc497x
23.12.2013*****Strom splněných kočičích přání - mise Vánoce 201311x
10.05.2010*****Příběh kočičky Mili - Prosba o pomoc255x
18.12.2012*****Kočkám v útulcích se popáté splní jejich přání10x
18.12.2011*****Strom splněných kočičích přání potřetí na pomoc útulkům25x
21.10.2012*****Tip na Vánoční dárek. Vánoce se blíží, kupte svým blízkým krásnou knihu a zároveň pomůžete kočkám a pejskům v útulku.31x
16.11.2009*****Smažené kočičí na kyselo626x
28.09.2011*****Angory? Kokešek a Kulíšek hledají domov33x
15.04.2013*****Pojďte s námi napsat knížku, která pohladí duši ….23x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články

© KOCICI.NET - https://kocici.net/clanky/36-prosba-o-pomoc