Přihlaste se a využijte web naplno KOCICI.NET »

Bylina nejen pro kočku

 
Nápověda

Články » Bylina nejen pro kočku 

Bylina nejen pro kočku

Publikováno: 20.08.2009 • Autor: © včelař • Rubrika: Zajímavosti o kočkách

Kromě všeobecně známých hluchavkovitých bylinek, jimiž jsou máta, meduňka, šalvěj nebo yzop, patří do stejné čeledi i šanta kočičí (Nepeta cataria).

Tato pozapomenutá léčivka má dlouhou historii. Znaly ji naše prababičky, středověcí mniši a před nimi i antický svět. Latinské rodové jméno Nepeta prý pochází z pojmenování římského města Nepeti, kde rostla.

Voňavá kočičí pohovka

Svůj přívlastek kočičí dostala podle vůně, která láká a vábí kočky. Naši kočičí mazlíčci se v trsech šanty dokáží labužnicky válet, a někdy je dokonce okusují. Je zajímavé, že pro kočky je atraktivnější spíše běžná forma, zatímco její citrínová varianta (var. citrioides) je pro ně prakticky nezajímavá.

Uklidňuje nervový systém

Odedávna byla ceněnou a známou léčivkou pro lidské neduhy. Bylináři a bylinářky ji využívali jako rostliny proti chřipce a nachlazení, která pomáhá i uklidnit nervový systém (např. podporuje usínání neklidných dětí) nebo žaludeční a střevní potíže a nadýmání. Výborně se dá využít k přípravě sirupů.

Ochucovadlo vaječných pokrmů

Její místo je ovšem nejen v rostlinné apatyce, ale taktéž v kuchyni. Dají se z ní připravit vynikající osvěžující čaje, ochutit maso a s jistou opatrností lze mladé výhonky použít do salátů. Vaječným jídlům dokáže dodat chuť a říz (podobně jako jiná zapomenutá léčivka balšámka). Nejaromatičtější je var. citronoides, která je srovnatelná svým citrínovým aromátem s meduňkou.

Pozor, klíčí dlouho ! Jde o trvalku vcelku nenáročnou a skromnou. Množíme ji na jaře dělením starších trsů, možný je také výsev semen (pozor, klíčí dosti dlouho). Patří k světloklíčivým rostlinám, a proto ji vyséváme jen na povrch vlhké půdy a dbáme na častou zálivku, případně přistínění. Lze ji pochopitelně také předpěstovat v truhlíku. Na půdu není nijak náročná, ale po několika Letech ji přesazujeme. Na podzim nebo na jaře keříky seřezáváme.

Na zahrádce ji lze využít na lemy záhonů, při biopěstování prý dokonce odpuzuje nevítané dřepčíky. Milovníci koček mohou nasušené šantové lístky dát do kočičího "polštářku-myšky" pro svého domácího miláčka na hraní.

Jedná se o výbornou medonosnou rostlinu.

Petr Dostálek, Gengel, o. p. s.

A na závěr: vánoční pečivo pro kočku
1 šálek celozrnné mouky
1 šálku sojové mouky
1 lžička sušené šanty kočičí ( k dostání v prodejnách léčivých rostlin)
1 vejce
1/3 šálku mléka
2 lžičky obilných klíčků
1/3 šálku sušeného mléka
2 lžičky másla nebo rostlinného oleje
Pracovní postup:
suché části smísíme, přidáme vejce, tuk a mléko, vypracujeme těsto. Rozválíme na plát a vykrajujeme přiměřené tvary, které pečeme v troubě vyhřáté na 160° C 20 minut. Vychladlé „cukroví" skladujeme uzavřené v neprůsvitné vzduchotěsné krabici.

 

Pozn. redakce: Bohužel v současné době není šanta kočičí v nabídce distributorů léčivých rostlin. Pokud by ji některá prodejna léčivých rostlin v nabídce měla, je nutné ptát se na její původ. Firmy, které dodávají léčivé rostliny do lékáren, eventuelně i do prodejen léčivých rostlin, musí splňovat poměrně přísná kritéria na kvalitu jimi dodávaných bylinek, zejména se klade důraz na znečištění těžkými kovy. Bohužel existují i takové firmy, které na toto nedbají, a léčivka od nich může být paradoxně rizikem. V lékárnách se taková bylinka vůbec objevit nesmí, v prodejnách léčivých rostlin bohužel ano, proto je potřeba dávat pozor a v případě šanty je většinou jednodušší pěstovat si ji doma.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 0x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 20.08.2009 Upraveno: 20.08.2009 Přečteno: 609x

Schválili: Jarka * 25.01.14 • Rex * 25.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zajímavosti o kočkách
05.07.2010*****Historie našich čičin111x
27.05.2012*****Co zmírňuje bolest z osamění a neporozumění.(viz náš malý kvíz)46x
04.10.2022*****Interaktivní hračky pro kočky, díky kterým vám nezničí byt6x
21.10.2011*****Duhový most91x
29.11.2009*****Lesněnka aneb Příběh o kočkopsí lásce299x
27.01.2011*****seznámení s Chlumíkem221x
17.02.2011*****Něco málo o kočkách245x
24.01.2011*****Na seznámenou126x
04.08.2009*****Mikeš - kolik mu již zbývá životů ?605x
25.10.2010*****Hostivařské kotěcí nadělení aneb chcete nás?117x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články

© KOCICI.NET - https://kocici.net/clanky/22-bylina-nejen-pro-kocku