Přihlaste se a využijte web naplno KOCICI.NET »

Základem zdraví je vyžití a správná strava

 
Nápověda

Články » Základem zdraví je vyžití a správná strava 

Základem zdraví je vyžití a správná strava

Publikováno: 11.07.2017 • Autor: © StormBorn • Rubrika: Zdraví koček

Kočky a jejich potřeby

Asi všichni znají známé heslo „Jste to, co jíte“ .. spousta lidí si hlídá svůj jídelníček, někteří i na gram, ale často zapomínají, že u zvířat toto pravidlo platí také a chyby v krmení vedou často až ke smrtelným zdravotním komplikacím.

Samozřejmě že je na každém majiteli, čím bude svou kočku krmit, nicméně žijeme v době, kdy není problém cokoliv si ověřit z více zdrojů na internetu. To, že kočka "nic neříká" a vypadá v pořádku neznamená, že ji nic není. Kočky nerady odkrývají svou bolest.

Nebudu tady rozebírat konkrétní značky krmiv či hanit jiné, nejsem zástupce žádné firmy, ale chovatel, kterému záleží na zdraví jeho (nejen chovných) zvířat, ale ráda zdarma poskytnu konzultaci komukoliv, kdo bude mít zájem své zvíře krmit lépe, nebo případně už od narození budoucího člena rodiny vědět, jakou stravu mu poskytnout.

Na kočce je obtížné zpozorovat její zdravotní stav. Kolikrát na pohled zdravou kočku může cokoliv bolet, proto prosím neurčujte zdravotní stav pouze na základě pohledu. Při jakémkoliv podezření si nechejte na veterině udělat vyšetření a odběry krve (je dobré jednou za čas krev odebrat i zvířeti, které nemá žádné potíže).

Důvodem k návštěvě veterináře by měla být každá odchylka běžného chování – ztráta chuti k jídlu, zhoršená kvalita srsti, nadměrné línání mimo běžná období, zápach z tlamy, syčení, či častější poléhávání... Hodně veterinářů s Vámi i ochotně probere problém po telefonu, můžete se takto obrátit na více veterinářů v širokém okolí a získat více názorů.

Zvednutí telefonu, či včasná návštěva veterináře může častokrát kočce zachránit život.

Přejděme tedy ke krmení samotnému..

Jaké krmivo zvolit?

Jako první věc je třeba uvědomit si, že kočka je (a vždy byla) lovec, masožravec.

Tady tedy základní pravidla výběru krmiva (nejen u koček):

Jako u většiny výrobků NEVĚŘTE REKLAMÁM . V reklamě jsou pouze krásné kočky, které se vybírají pro natáčení a zpravidla nejsou ani krmeny značkou, kterou v reklamě propagují, žádné testy kde by se odebíraly hodnoty kočkám krmeným stravou z reklamy také nejsou dostupné.

Svým nákupem krmiva z reklamy okrádáte především svou kočku, jelikož vysoký podíl z kupní ceny jde právě na reklamu a na samotném složení se více musí ušetřit.

Složení nikdy nemůže být vyvážené a vyhodné pro kočku, pokud obsahuje vysoké % obilovin a naopak nízké % masa (a častokrát i velké množství dochucovadel, solí, atp.) – nenechte se zmást slogany na obalech jako „bez chemických konzervantů“ atp. – sůl je také konzervant.

Obecně kvalitní krmivo NENAJDETE v běžných marketech ani v reklamách.

Nekupujte krmivo u veterináře v ordinaci (pokud se nejedná o speciální dietu) – veterináři zpravidla mají smlouvu s danou firmou a nefungují jako odborníci, ale jako prodejci, kteří mají podíly z prodeje a firmy si je školí samy, aby měli co největší prodeje.

Veterinář není výživář, samozřejmě je jich dost, kteří rozumí dobře své práci i krmivu, ale stále z mé zkušenosti je více těch, kteří rozumí hlavně své peněžence a dobrému bydlu.

Nedávno mě jedna granule vyrábějící firma dovedla až ke studiu složení myši – jakožto přirozené stravy koček.

Myš vážící kolem 30g má obsah žaludku kolem 1,5-3g .. což znamená, že pokud má v žaludku pouze obilí a žádnou trávu, atp. tak to máme zhruba 10% obilí a 90% masa , což je přesný opak složení granulí, kde výrobci udávají hesla jako vyvážený, plnohodnotný a tak podobně. Není k tomu třeba žádné studie, stačí selský rozum.

Jak je to s cenou?

Spousta lidí argumentuje tím, že si nemůžou dovolit platit hodně peněz za kvalitní granule. Samozřejmě chápu, že granule za 200 kč/kg jsou neúnosné v případě, že důchodkyně krmí 10 koček bez domova. Nicméně hodněkrát neplatí, že dražší jsou kvalitnější a za rozumnou cenu lze sehnat kvalitnější granule. Určitě se řiďte cenou za kilo a ne cenou pytlíčku granulí. V marketu hodně lidí koupí granule za 30 kč a pokládá je za levné, ale toho, že jich je jen 200g, toho si už nevšímají.

Čím tedy krmit?

Dostáváme se k otázce, která tu asi většinu lidí zavedla. Čím krmit kočky.

Jak jsem již zmínila, určitě nebrat granule, které se moc liší poměry přirozené potravy. Spousta koček může mít i alergie, takže co se týče granulí, je třeba kolikrát vyzkoušet více typů (na internetu se dá sehnat i testovací balení, kde jsou malé balíčky různých granulí).

Něco o krmení masem

Kočky krmím podobně jako psy (u psů to je cca 30% kostí, 50% masa, 20% příloh), nicméně je třeba u koček brát v úvahu jejich potřebu přijímat pravidelně taurin a naopak sníženou potřebu kostí a příloh.

Maso podáváme v syrovém stavu. Pokud chcete podat vařené (pouze bez kostí!), tak je to

samozřejmě možné, ale dlouhodobě takto krmit kočku není vhodné.

Začínáme

Ze začátku to asi bude trochu alchymie a je vhodné držet se tabulkových hodnot, které si časem přetvoříte k obrazu svému a vaší kočky.

Hodí se mít místo v mrazáku a kuchyňskou váhu.

Jaké druhy masa jsou vhodné a jaké naopak ne

Velmi vhodné je krmit kočky především svalovinou. Nicméně nemusíte se bát žádného druhu masa, pokud v rámci týdnů bude složení vyvážené k poměrům.

Pro obéznější kočky je nevhodné vepřové maso. Čistý tuk a sádlo není vhodné pro kočky vůbec.

Vyvarujte se syrovému divočákovi – může být nakažen aujeszkzho chorobou!!

Jak již bylo zmíněno, kočka potřebuje taurin - nejvyšší obsah taurinu nalezneme v srdci a játrech .

S vnitřnostmi opatrně, většinu zvířat prohánějí, srdce můžete dávat poměrně často - je to kvalitní svalovina.

Také ryby není vhodné dávat často kočkám. Jednou do měsíce určitě neublíží, ale častá konzumace není pro kočky vhodná (nevím, jak je to u plemen koček, které se rybolovem z velké části živí, tam bych možná zapátrala v odborné literatuře).

Spousta koček ale rybu ani nebude chtít.

Denní dávka

Je složité určit množství krmiva dle tabulky, jelikož každá kočka má jiné potřeby a jiný apetit.

Nicméně udává se zhruba 2-3% váhy kočky – tzn. pokud vaše kočka váží 5kg, pak je dávka kolem 100-150g denně. Nicméně z osobní zkušenosti mám vypozorováno, že většina koček potřebuje dávku větší. (pro představu 8mi měsíční kotě má dávku cca 250g - odhadem, nevážím).

Dávku upravuji vždy u psů i koček "za pochodu" .. pokud se mi zdá, že má hlad, tak přidám a hlídám jen váhu..pokud jde moc nahoru, dávku ubírám.

Kočky jsou náročnější na pravidelný přísun krmiva - kočku nikdy nenecháváme hladovět a krmíme minimálně 4x denně po menších porcích (v případě dávky 200g tedy 4x po 50g).

Jak začít?

Je třeba začít s čistou svalovinou (hovězí/kuřecí/krůtí/králičí/jehněčí). Některé kočky se na maso hned vrhnou a není s nimi problém. Jiné – zvláště ty, zvyklé na krmivo s obsahem soli a dochucovadel – budou maso pokládat za špatný vtip.

Jak jsem psala výše, kočky nenecháme nikdy dlouho hladovět, proto je vhodné zkusit maso nejdříve povařit, nebo osmahnout rychle na pánvi (pro zvlášť mlsné třeba s kapkou sádla) a dobu tepelné úpravy postupně snižovat. Pokud kočce bude ze syrového zle, je třeba vrátit se o krok zpět a maso uvařit víc.

Ve většině případů se do týdne povede přivést kočku k tomu, že se na krmení bude těšit a bude nadšená z různých variací chutí ve své misce.

Pokud ani tato metoda nezabere, pak je možnost začít s kvalitníma konzervama, které obsahují min. 80% masa, začít do nich přimíchávat syrové maso a poměr konzervy stále ubírat na úkor masa.

Vápník vs. fosfor

Nejpřirozenější stravou pro kočky jsou ptáci, či myši, kdy kočka povětšinou pozře vše včetně peří a zobáků.

V domácích podmínkách jsou tím pádem nejvhodnější stravou několikadenní kuřátka, která jsou dostupná v obchodech s krmným masem a mají ideální poměr kostí a svaloviny a jejich peří kočce pročistí střeva.

Jakkoliv toto může vypadat nechutně či "nehumánně" tak kuřátka se zabíjí kvůli poptávce lidí po vejcích, nikoliv kvůli našim kočkám a prodávají se už usmrcená. Jedná se o jednodenní kohoutky, či slepičky s postižením, zkrátka ty, kteří nejsou schopni snést vejce a tudíž je "drahé" je držet ve velkochovech.
FF

Další důležitou věcí je hlídání poměru fosforu a vápníku, kdy ideální poměr se udává kolem 1,1 : 1 kdy první hodnota je vápník a druhá fosfor.

Tento poměr 1,1 : 1 je orientační výpočet poměru vápníku a fosforu v přirozené dávce, kterou kočka v přírodě uloví. Není důvod mít obavy z poměrů, dávka nemusí být vždy vyvážená, snažíme se o vyvážení z dlouhodobějšího hlediska – týdny, měsíc.

Poměr odpovídá zhruba 7-10% syrových kostí v dávce.

Pro představu uvádím orientační přehled % kostí v mase.

kuřecí krk

75%

kuřecí krk s kůží

68%

krocaní krk s kůží

42%

kuřecí křídlo

48%

páteř (zadní část skeletu)

45%

kuřecí čtvrtka s kůží

30%

celé kuře s kůží (bez hlavy a pařátů)

25%

celý krocan (bez hlavy a pařátů)

21%

kuřecí prsa s kostí

20%

celý králík i se srstí

10%

V případě, že vám kočka nechce přijímat celé kosti, můžete najít alternativu ve vaječných skořápkách, či mletinách – nicméně kupované mletiny hodně koček odmítá, takže asi bude jediné východisko mlít si je doma.

Přemíra vápníku může vést k problémům se zuby, či kostním výrustkům, naopak jeho nedostatek k řídnutí kostí. Přemíra fosforu ohrozí kočky, které mají problémy s játry – což se většinou ale pozná, až problémy nastanou.

Prvních minimálně 14 dní krmíme pouze svalovinu a můžeme zkusit i malé % vnitřností, kosti pomalu přidáváme až po 14. dni na syrové stravě.

Kočkám, které mají problémy s kousáním kostí (nebo je odmítají) rozdrtíme kosti (ideální jsou na to krky) paličkou na maso.

Místo kuřecího skeletu lze použít např. jednodenní kuřátka a občas přihodit krk, nebo jiné maso s vysokým podílem kostí.

Každá kočka má jiné potřeby, kterým je třeba (v případě že chceme mít zdravou a spokojenou kočku) vyjít vstříc.

Doplňky

Kočka si vystačí se samotným masem, nicméně určitě není na škodu ji občas přlepšit vaječným žloutkem či lososovým olejem.

Pro více informací se můžete podívat na stránky naši chovné stanice, kde publikuji více článků - WWW.STORMBORN.CZ

Ráda také odpovím na Vaše případné dotazy.

 

Lea W.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 0x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 11.07.2017 Upraveno: 11.07.2017 Přečteno: 6x

Schválili: holisek **** 23.07.17 • Rex **** 24.07.17

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zdraví koček
14.10.2012*****Toxoplasmoza pod lupou19x
11.03.2011*****Ozařování v ČR127x
10.04.2011*****Ozařování fibrosarkomu130x
01.06.2011*****Víme jak krmit svou kočku?113x
27.02.2011*****Toxoplazmóza83x
23.02.2013*****Vaření a strava pro kočky54x
17.12.2013*****Klinika vstřícná ke kočkám13x
04.03.2009*****Krevní skupiny u koček1119x
14.10.2012*****Toxoplazmóza a těhotenství16x
27.01.2011*****Rakovina u koček166x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články

© KOCICI.NET - https://kocici.net/clanky/156-zakladem-zdravi-je-vyziti-a-spravna-strava