Přihlaste se a využijte web naplno KOCICI.NET »

Vaření a strava pro kočky

 
Nápověda

Články » Vaření a strava pro kočky 

Vaření a strava pro kočky

Publikováno: 20.02.2013 • Autor: © Markiit • Rubrika: Zdraví koček

Jako masožravci, potřebují kočky jíst maso a vyhýbat se nezdravým dobrotám. Dokonce i častým krmením suchým krmivem (granulemi) můžete způsobit kočkám problémy, jako jsou zácpa nebo předávkování sacharidy. Vaření pro kočky může být velmi příjemná zábava jak pro vás, tak i pro vašeho mazlíčka. Máte-li rádi vaření a přípravu jídel, tak proč neuvařit i pro vašeho kočičího kamaráda. Tento článek vysvětluje stravovací zásady koček a navrhuje možnosti příležitostného vaření.

Postup

Obeznámení s požadavky na výživu koček. Kočky mají mnohem odlišné nutriční požadavky, než jsou ty naše a vyžadují pečlivé zvážení a plánování jídla. Kočky potřebují stravu s vysokým obsahem bílkovin a tuků, potřebují dvojnásobné množství bílkovin než psi. Potřebují přibližně 85% masa, tuku, vnitřností a kostí. Zelenina, byliny, a vláknina  tvoří  pouze 15% výživových požadavků. Zdravou stravu pro kočky zajistí následující:

    • Voda. Kdykoli k dispozici, čistá a snadno přístupná.
    • Bílkoviny. Potřebují dvojnásobnou dávku než psi a mnohonásobně více, než potřebují lidé. Většina koček nebude jíst potraviny, které obsahují méně než 20 % bílkovin.
    • Tuk. Kočky potřebují tuk pro energii, esenciální mastné kyseliny, vitamíny rozpustné v tucích a pro chuť.
    • Vitamín A. Kočky potřebují pořádnou dávku tohoto vitamínu. Nachází se v játrech, vejcích a mléce. Nicméně, příliš mnoho vitamínu A je nebezpečné a játry by neměly být krmeny více než dvakrát týdně nebo by neměla tvořit více než 10 % stravy.
    • Vitamín B. Kočky potřebují vitamín B a ochotně sní pivovarské kvasnice, pokud se u nich objeví příznaky nedostatku, jako je ztráta chuti k jídlu na několik dní nebo horečka. Krmení syrovými rybami nebo stravování pouze rybami ničí vitamín B, stejně jako vaření nebo tepelné zpracování potravin.
    • Vitamín E. Je potřeba k odbourávání nenasycených tuků v kočičí stravě. Příliš mnoho ryb a rybího tuk, zvláště červený tuňák (návykový) a koňské maso může způsobit steatózu nebo zánět tukové tkáně. Komerční přípravky z ryb obvykle vitamín E doplní.
    • Vápník. Je důležitou součástí pro vývin a kondici kostí.

Pochopení požadavků kočičí stravy. Při tvorbě stravy pro vaši kočku, je důležité mít některé věci na paměti:

    • Koťata ve věku od šesti týdnů do tří měsíců musí být krmeny 3-4 krát denně. Od šesti měsíců může být krmení sníženo na dvakrát denně.
    • Dospělé kočky potřebují být krmeny 1-2 krát denně.
    • Suché krmivo (granule) je důležité pro zdraví zubů. Je však třeba dbát na to, aby neobsahovalo příliš mnoho sacharidů. Někteří veterináři šli tak daleko, že doporučují, aby suché krmivo tvořilo jen 3 až 5% kočky stravy.  Nedávné studie prokázaly, že většina komerčních sušených krmiv obsahují příliš mnoho zpracovaného obilí nebo sacharidů, což vede ke zvýšení výskytu chorob a snížení délky života.
    • Kočky nemohou přežívat na vegetariánské stravě. Vedou se intenzivní a vášnivé diskuse o tomto tématu. Někteří vegetariáni krmí kočky specifickými doplňky, jako je taurin a mnoho z nich vegetariánskou stravu pro kočky doporučuje. Vegetariánská strava může mít za následek slepotu a srdeční selhání. Nejen, že je tento typ stravy pro majitele velmi intenzivním úsilím, ale riskují zkrácení délky života a choroby, zejména pokud se do kočičí stravy zavede vysoká míra nezdravých sacharidových produktů.
    • Doma připravená strava vyžaduje pečlivé vyvážení, aby vaše kočka dostávala vše, co potřebuje. Nedoporučuje se, pokud jste důkladně neprozkoumali, co vše vaše kočka potřebuje a neprobrali jste tuto záležitost se svým veterinářem. Pokud se pustíte na domácí stravu, přidávejte alespoň jako doplněk uhličitan vápenatý (1/2 čajové lžičky na 100 g masa) a celá vařená vejce nebo syrový žloutek (bílek je nestravitelný; i tepelně neupravený žloutek se nedoporučuje, kvůli salmonele). Jakékoliv syrové maso musí být přemraženo po dobu 14 dní, tím zabíjete všechny parazity Bezpečnější je však maso uvařit.

Uvědomte si, že určitým způsobem jsou kočky na jídle závislé. Uvědomte si, že může být obtížné pokusit se změnit stravu Vaší kočky. Nebuďte překvapeni, pokud vaše úsilí odmítne. Vytrvejte a zkoušejte to dál, dokud se v kočce neprobudí zvědavost. Odstranění obvyklé stravy při přechodu na novou potravu, je důležitou součástí povzbuzení, aby nové krmivo zkusila.

    • Nenechávejte nespotřebované jídlo venku. Kdyby nebylo snězeno do hodiny, zlikvidujte jej a zkuste to znovu jindy.

Pusťe se do vaření. Jakmile máte základy kočičích stravovacích potřeb, jste připraveni začít vařit . Pamatujte, že následující recepty jsou navrženy jako příležitostné a nepředstavují stravovací plán. Pokud chcete vařit nebo kočce trvale změnit stravu, je důležité udělat si průzkum o vyvážené stravě, která splňuje všechny kočičí potřeby a nechejte si je schválit veterinářem. Tyto recepty si může vaše kočka oblíbit – brzy vám to dokáže! Máte-li jakékoli obavy, poraďte se se svým veterinářem o vhodnosti vařené stravy pro vaší kočku, zvláště pokud je vaše kočka ve vývinu, je březí, trpí nevolností nebo má zdravotní potíže.

    • kuřecí stehna Lisy Piersonové: Kupte celá kuřecí stehna z volného chovu, která nejsou krmena antibiotiky a hormony. Uvařte je tak, aby uvnitř zůstala syrová. Po uvaření je dejte do studené vody. Vyberte část masa (kolem kostí trochu nechejte) a nakrájejte asi na centimetrové kousky
      • zbytek stehen s masem a kostmi dejte do mlýnku na maso a umelte na střední velikosti kotouče (asi  4 mm).  Na každých cca 1,3 kg syrového masa přidejte 10 dkg  kuřecích jater a 2 vařená vejce. Smíchejte vše dohromady, přendejte do misky a dejte do chladu.
      • Do misky, nalijte hrnek vody (na každých cca 1,3 kg syrového masa), přidejte 400 IU (268 mg, jedna tobolka) vitamínu E, 100 g B-komplexu, 2000 mg taurinu, 2000 mg lososového oleje a 3/4 lžičky soli (s jódem). Smíchejte vše dohromady.
      • Nalijte směs do mixeru a dobře rozmixujte. Jednotlivé porce zamrazte (průměrná denní dávka je 113 - 170 g).
    • Dušená rýže s lososem: Smíchejte trochu dušené rýže s nakrájeným lososem a trochou vody. Konzistence bude jako polévka, stačí jí nalít kočce do  misky.
    • Kuře s dušenou zeleninou: Pro tento recept použijte celé malé kuře. Kuře omyjte a dejte ho do velkého hrnce s vodou. Nakrájejte zeleninu na malé kousky a přidejte do hrnce (výběr zeleniny je na vás). Přidejte trochu rýže a vařte, dokud maso téměř neodpadává od kostí a zelenina nezměkne. Celé kuře vykostěte, vykostění je důležité, protože tepelně upravené měkké kuřecí kosti mohou snadno vážné poškodit střeva. Nalijte uvařenou polévku do mixéru. Rozmixujte nebo rozmělněte na větší kusy. Výsledné kousky by měly být pro kočku snadno rozkousatelné. Jednotlivé porce můžete zamrazit, rozmrazujte poté pomalu v lednici.
    • Kuře s mrkvovou rýží: Dejte stejné  množství vařeného kuřecího masa, vařené rýže a vařené mrkve do mixéru. Zalijte dvěmi čajovými lžičkami tuku sesbíraného při vaření kuře (pokud není, použijte kuřecí vývar nebo vodu). Rozmixujte  a podávejte při pokojové teplotě.
    • Ovesné vločky s vejcem: Přiveďte 8 šálků vody k varu. Přidejte ovesné vločky, přikryjte poklicí a vypněte sporák, nechejte vločky 10 minut změnout. Rozmíchejte vejce a osmažte je na sucho na pánvi . Smíchejte vše dohromady. Přebytečné porce, které se nedají sníst během 2 - 3 dnů zamrazte. Denní dávkování: malá kočka - 1/2 až 3/4 hrnku, středně velká kočka - 1 až 1 a 1/3 hrnku, velká kočka - 1 a 1/2 až 2 a 1/4 hrnku.
    • Kočičí omeleta: (Poznámka: Pokud jste zásadně proti podávání mléka kočce, nahraďte mléko vodou). Smíchejte trochu mléka s malým množstvím vody, přidejte 2 vejce a dobře promíchejte. Nalijte do malé pánve s nepřilnavým povrchem a osmažte na středně nízkém plameni. Obraťte a na polovinu omelety přidejte vařenou zeleninu. Omeletu přeložte. Vychlazenou ji nakrájejte na menší kousky. (Zeleninu můžete vynechat)

Buďte velmi opatrní, než začnete vařit pro vaše kočky natrvalo. Nezačínejte pokud si nejste absolutně jisti, jak vařit pro kočky. Domácí strava může být nedostačující a může vaší kočce ublížit. Mnoho veterinářů nedoporučuje domácí vařenou stravu pro domácí zvířata, jen proto, že vědí, že zaneprázdnění majitelé se mohou v důsledku nedostatku času odchýlit od plnění doporučených receptů zaměřených na poskytování optimální výživy, stejně jako z obav ohledně nedostatku znalosti výživových požadavků a poklesu pozornosti ke stravování. Pokud chcete pouze vařenou domácí stravu pro vaše kočky, je to možné, jen to vyžaduje hodně (často protichůdných) zkoumání a hodnocení možností, které jsou vám dostupné.

Zvažte svůj životní styl. Pokud budete hodně cestovat a vaše kočky budou krmit jiní lidé, budete mít možnost zajistit, aby jejich domácí vařená strava byla dostatečná? Pokud pracujete dlouhé hodiny, jste připraveni o víkendu vařit jídlo na celý týden?

Zvažte potřebu syrového jídla pro vaší kočku - pokud vše vaříte, jak vaše kočka dostane živiny, které se obvykle získávají z tepelně neupravených potravin nebo z komerčních krmiv? Neznamená to, že nemůžete krmit svou kočku takovou stravou, ale to bude vyžadovat velkou péči a úsílí z vaší strany.

Tipy

Udělejte si vlastní názor o syrové potravě. Argumenty pro a proti syrové stravě koček v domácnostech vzrůstá, dokonce ani veterináři nemají v tomto tématu jasno. Ačkoliv se říká, že maso pro kočky musí být vařené, je důležité si uvědomit, že syrové maso je přirozená kočičí strava. Bohužel, potencionální přenos parazitů vedl k odmítání podávání syrového masa kočkám, a to především proto, že majitelé nemají čas nebo chuť zajistit, aby bylo syrové maso nezávadné nebo připravené správně. Nedostatek syrové stravy znamená potencionální ohrožení zdraví kočky, jelikož mnoho prospěšných látek, včetně aminokyselin, může být při vaření zničeno. Udělejte si tedy nějaký vlastní průzkum a konzultujte váš názor o možnosti podávání i syrové stravy s veterinářem.

Upozornění

Věci, které budete potřebovat

 

Přeloženo ze zdroje http://www.wikihow.com/Cook-for-Cats

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 7x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 20.02.2013 Upraveno: 23.02.2013 Přečteno: 55x

Schválili: holisek *** 20.02.13 • Rex **** 23.02.13 • Rexik **** 23.02.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zdraví koček
01.06.2011*****Víme jak krmit svou kočku?113x
27.01.2011*****Rakovina u koček166x
13.04.2011*****Aplikace portu121x
22.11.2009*****Otravy koček pokojovými rostlinami2478x
16.02.2009*****Kastrovat kočku - ano či ne?1627x
23.03.2014*****Seminář o tom jak porozumět své kočce23x
17.11.2009*****FIP - rešerše nového článku z Geliebte Kazte1540x
28.01.2011*****Rakovina u koček340x
29.01.2011*****Důležité živiny v kočičím jídelníčku224x
17.03.2010*****Kočičí strava457x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články

© KOCICI.NET - https://kocici.net/clanky/125-vareni-a-strava-pro-kocky